Kom igång med Photoshop

Photoshop är ett bildredigeringsprogram med oändliga möjligheter när det kommer till det mesta eller kanske allt kring bildmanipulation. Om man inte känner till programmet så väl och ska börja jobba i det för första gången så kan det kännas helt omöjligt att förstå vilket verktyg som gör vad. Man kommer få lägga mycket tid på att titta på tutorials på youtube för att behärska programmet, men när man väl vet hur man gör det mest grundläggande så blir det enklare att lista ut fler saker efter hand.

Det första man kanske vill få koll på är hur man förstorar och förminskar en bild eftersom det är någonting man behöver göra ganska ofta. Ibland är en justering av storleken den enda manipuleringen man gör av bilden. Detta gör man genom att klicka på bild > bildstorlek i toppmenyn. Klicka i den lilla kedjesymbolen för att behålla bildens proportioner. Detta gäller för alla funktioner som ändrar storleken.

En annan bra sak att kunna är att markera speciella områden i bilden. Vilket verktyg man ska använda här beror lite på hur pass detaljrikt området är. I många fall fungerar lassot bra som det är, men om man ska göra någonting med mer detalj så bör man gå in i snabbmaskläge. Detta gör man enkelt genom att trycka på Q på tangentbordet efter att ha markerat någonting med lassot. Då kan man istället använda penseln för att dra ut markeringen på hårstrån och liknande som inte är så lätta att komma åt annars.